Mijn eerste 360° video

Mijn eerste 360° video is een feit! Met beperkt materiaal is het me toch gelukt en het was niet zo eenvoudig om verschillende redenen. In dit blogbericht wil ik je uitleggen hoe ik mijn eerste video heb gemaakt. Het zou eenvoudiger geweest zijn om dit filmpje te maken met een 360° camera (zoals bv de Ricoh Theta S). Maar moeilijk gaat ook!

360° video

Elk jaar probeer ik voor mijn vriendin een originele (online) verjaardagswens te maken. In dit filmpje bereid ik haar verjaardag voor. Gebruik je muis en sleep rond in het filmpje. Werkt het niet? Probeer het filmpje te bekijken in een recente browser zoals bv Google Chrome, op je smartphone werkt het het best in de Youtube-app. Je moet deze video in HD bekijken!

Op je smartphone kan je dit filmpje het best bekijken in de Youtube-app.

9 filmpjes

In totaal heb ik voor deze video 9 verschillende filmpjes opgenomen op mijn camera met statief en panoramakop. Elk filmpje had helaas maar een lage resolutie (720p). Dit is een beperking door mijn oudere camera (Canon EOS 1100D). Met 9 filmpjes heb ik dankzij mijn fish-eye lens de volledige ruimte in beeld. Je moet altijd zorgen voor een aantal procent overlapping zodat de beelden aan elkaar kunnen gezet worden.

360 video met 1 camera
Screenshot uit 3 aparte filmpjes

Exporteren naar JPG

Elk filmpje heb ik naar 13 seconden geknipt. Die filmpjes heb ik dan omgezet naar JPG afbeeldingen. Dit gaf dan 390 afbeeldingen per filmpje. Het omzetten naar JPG was noodzakelijk omdat ik de foto's ging verwerken met het programma PTGUI.

Masking

masking 360 video in ptgui

Zoals ik al eerder zei, is er overlapping tussen de video's. Het was dus zeer belangrijk om alles mooi uit te snijden zodat er niet opeens een stuk van mezelf verdween. In de afbeelding kan je dit zien aan de hand van de rode lijnen.

Batchverwerking

Gelukkig moet ik niet alle 390 foto's één voor één verwerken. Dat zou onbegonnen werk zijn en zeer lang duren. Ik heb één 360° foto verwerkt door gemeenschappelijke punten aan te duiden in de verschillende foto's. Deze instelling heb ik bewaard als template en toegepast op alle andere foto's. Als ik de masking goed heb gedaan (een paar keer opnieuw moeten beginnen), geeft deze template geen problemen. De andere foto's worden dan met deze template automatisch 'gestitcht' tot een grote 360° foto.

Afwerken in videoprogramma

In een videobewerkingsprogramma heb ik alle 360° foto's na elkaar geplaatst, muziek onder geplaatst en de film 3 maal herhaald zodat er tijd genoeg is om alles te bekijken. Ik heb ook nog wat color correction toegepast voor extra dynamiek. Om het filmpje op Youtube of Facebook te plaatsen moet je ook metadata toevoegen. Als je dit niet doet wordt het filmpje niet herkend als 360° en plat afgespeeld. (zoals in de afbeelding over masking)

Conclusie

Het was een leuk en uitdagend project. Waarschijnlijk bestaan er betere programma's of manieren om dit te doen, maar via bovenstaande manier is het me ook gelukt!


Reacties

Ook interessant!

#10

Volg me op

Blijf op de hoogte via e-mail

Via deze nieuwsbrief kan je maandelijks op de hoogte blijven van alles wat er op deze website verschijnt. Geen zorgen, ik verstuur geen spam en je kan je altijd uitschrijven.

E-mail: *
Naam:
* is verplicht in te vullen