Photosphere maken met een drone

Een photosphere, iedereen heeft het zeker al eens gezien. Maar misschien weet je niet precies wat het is? Een photosphere is een foto waar je 360° kan rondkijken, zoals bijvoorbeeld in Google Street View. Met je gsm kan je zelf deze panoramafoto's maken, ik heb er zelfs een aparte rubriek "360° foto's" voor op mijn website. Zeker eens bekijken!

Met dit blogbericht wil ik kort mijn ervaringen delen bij het maken van mijn eerste photosphere in de lucht mét een drone (Phantom DJI) en GoPro. Al bij al goed gelukt, maar het bevat zeker nog wat beginnersfoutjes. Maar al doende leert men zeker? :-)

Het resultaat

Gebruik je muis om te worden ondergedompeld in een 360° ervaring.

Hoe een photosphere maken met een drone?

Op Google Views kan je overal ter wereld rondkijken naar zelfgemaakte panorama's, het brengt je vaak naar heel speciale plaatsen waar Google Street View nog niet is langsgeweest. Daar ontdekte ik ook foto's vanuit de lucht, na wat opzoek- en eigen prutswerk kwam ik tot volgende methode.

Het maken van de foto's kan je onderverdelen in 4 stappen, eerst plaats je de camera volledig horizontaal en maak je een volledige toer in de lucht. Vervolgens zet je de camera 45° lager en als voorlaatste maak je een foto helemaal naar beneden. Helemaal op het einde maak je vanop de grond een foto van de lucht.

Een enorm voordeel is een gimbal die je vanop de grond kan roteren.

De foto's heb ik allemaal ingeladen in het programma PT GUI om er een photosphere van te maken. De horizon op mijn foto is niet volledig recht, waardoor het lijkt alsof het soms schuin loopt. Dit heb ik helaas nog niet helemaal kunnen oplossen. Je kan in het programma aanduiden om de bolling van de lens weg te nemen, maar dit loste het probleem niet op. Ik heb ook geprobeerd om een lenscorrectie door te voeren met Adobe Lightroom, dit zorgde voor een betere horizon maar gaf helaas meer stitchfouten. Als er iemand tips heeft, zijn ze zeker en vast welkom!

Het bestand dat wordt uitgespuwd door PT GUI bevat nog niet de benodigde metadata om als photosphere erkend te worden. Na het downloaden van 'exiftool' kan je met een simpel batch commando de exif-data van de foto aanpassen.

exiftool.exe -ProjectionType="equirectangular" -UsePanoramaViewer="True" -"PoseHeadingDegrees<$exif:GPSImgDirection" -"CroppedAreaImageWidthPixels<$ImageWidth" -"CroppedAreaImageHeightPixels<$ImageHeight" -"FullPanoWidthPixels<$ImageWidth" -"FullPanoHeightPixels<$ImageHeight" -CroppedAreaLeftPixels="0" -CroppedAreaTopPixels="0" image.jpg


Reacties

Ook interessant!

#2

Volg me op

Blijf op de hoogte via e-mail

Via deze nieuwsbrief kan je maandelijks op de hoogte blijven van alles wat er op deze website verschijnt. Geen zorgen, ik verstuur geen spam en je kan je altijd uitschrijven.

E-mail: *
Naam:
* is verplicht in te vullen